Vítejte ve Fair Food Bistru!

V říjnu 2014 se slavnostně otevřely dveře nového studentského klubu a v něm nově zřízeného bistra. Jsme moc rádi, že se Přírodovědecká fakulta UK Praha rozhodla zbořit dávné mýty o školním stravování a dala prostor zdravé, čerstvé, vyvážené stravě. Rozhodně jde o krok, ze kterého si ostatní ústavy mohou vzít příklad.

Firma Fair Food Club, která bistro provozuje má ve svém názvu slovo „fair“ tedy „poctivé“ a přesně takové jídlo připravuje. Každý den jsme v kuchyni již v 6 hodin ráno a pečeme pro vás čerstvé pečivo, krájíme zeleninu na saláty, připravujeme denní domácí polévky a pomazánky, po celý den plníme čerstvé sendviče, pečeme sýrové koláče, vaříme fair trade kávu, kvalitní čaje, rozléváme přírodní ovocné mošty i zeleninové šťávy…

 

Jsme rádi, že jste si za těch pár dnů na nás zvykli. Těší nás váš zájem a jsme připraveni naši nabídku dále rozšiřovat a vycházet vstříc vašim požadavkům. Zatím je menu postaveno tak, aby si v něm každý našel to své: nabízíme levnější varianty – čerstvě upečené croissanty nebo housky, které plníme opravdovou šunkou, poctivým sýrem a čerstvou zeleninou. Nabízíme denně dva druhy polévek – vegetariánskou a masovou - malou a větší porci, ke které je vždy k mání kus pečiva. Polévky nezahušťujeme moukou a nepoužíváme žádná umělá dochucovadla. Jsou tedy vhodné pro lidi s intolerancí na lepek a s jinými potravinovými alergiemi. Pomazánky připravujeme denně čerstvé, stejně tak saláty; na výběr je vždy alespoň ze tří druhů zeleninových a začali jsme připravovat i saláty ovocné.

Naší specialitou je čerstvě pečený gruzínský sýrový koláč chačapuri – pečeme je po celý den a plníme poctivou dávkou balkánského sýra a mozzarelly. Chačapuri je sváteční záležitostí, která nesmí chybět na žádném stole v Gruzii. Tenhle „předchůdce pizzy“ si našel rychle své příznivce i v našem bistru – je skvělý jak k polévce, tak k salátu; za 60 – 70 Kč tak vytvoříte menu, kterým se krásně nasytíte.

Oblíbili jste si i naše „etnosendviče“ – čerstvě upečené pita chleby s našimi originálními náplněmi jako např. pečená kuřecí prsa v obalu z vlašských ořechů nebo grilovaný lilek s paprikou a čerstvým koriandrem, cizrnová pasta „hummus“ apod. Sendvič přijde na 60 Kč a opravdu nasytí.

Dovolte nás ještě v krátkosti osobně představit; naše heslo zní: Lela & Veronika - dvě ženy, dvě národnosti, jeden cíl: s radostí a láskou pro vás uvařit.  Lela pochází z Gruzie a má dlouholeté zkušenosti z cateringu. Při vaření se inspiruje svou domácí kuchyní, která je založená na lahodném koření a čerstvých bylinkách, které vnáší do našich pokrmů nádech exotiky. Veronika je poradkyně pro výživu, zajímá se o zdravý životní styl, vaří českou a mezinárodní kuchyni a ráda ji vegetariánsky a vegansky upravuje.  Také Veronika má dlouholeté zkušenosti s vařením na mnoha seminářích, svatbách apod. Obě jsme matky dvou dětí a tak jsme zvyklé pořád někoho krmit J

Věříme, že naším spojením s universitou vzniká nové pojetí školního stravování, ve kterém už nejde jen o pouhé rozmrazování a prodej polotovarů, o fritování a majonézové chlebíčky. Opravdu věříme, že jsme to, co jíme – tedy, že co sníme, má vliv na naše zdraví i duševní stav. A tak doufáme, že naším jídelníčkem přispějeme jak vašemu zdraví, tak pohodě a dobrým studijním výsledkům :-)

 Kontakty, nabídka a další informace: www.fairfoodclub.cz